Lamun Lain ku Urang, ku Saha Deui

Posted: Mei 3, 2014 in Nyunda

Nyunda euy!

Dina bahasan khususna dina nyunda ieu sim kuring rek nulisna ku basa sunda, ngarah teu mopohokeun budaya sorangan!

Langsung we lah ka pokok bahasan :

Lain, euy kuringmah sok asa prihatin kitu tah lamun ninggali kolot – kolot ayeuna ngajarkeun ka budakna teh sapopoe di imah na teh lain ku basa sunda, naha naon sababna kitu tah sim kuring mah teu ngarti? Laina siateh nagjedog di sunda? “eh naha kasar?” ah keun bae aral tuda aing mah. Geus loba euy di antarana budak – budak ayeuna nu lahir di tatar sunda tapi teu bisa basa sunda, laina ngerakeun? Cik atuh euy keur peujeuh mah urang teh keur di serang ayeuna teh ku globalisasi tea lah, naon lah, cik sing malikir ieu sunda teh warisan ti luluhur urang anu kudu di lestarikeun, kumaha atuh ieu mah budak karek leutik keneh bahasa sapopoena geus di ajarkeun bahasa indonesia. Yeuh rada di dengekeun nya carita sim aing teh atuh siateh “hapunten bahasana rada kasar” heueuh da kumaha atuh teu kieu mah sia teh moal ngadarenge. Cik atuh euy ari laleutik keneh mah atuh ajarkeuna teh basa sunda ari ngaku keneh urang sunda mah, bisi embung di sebut urang sunda jig wae pindah kaditu malidkeun sorangan di citarum, komo ari di imah – imah teuing mah atuh cena di alajar sunda, hese basa sunda teh loba pisan bedana dina nyebut jeung ka batur anu leuwih kolot atawa jeung ka sorangan eta teh pan beda – beda. Keun lah ari bahasa indonesia mah cena nuturkeun loba pelajaran na ge di sakola, ngan ieu yeuh basa sunda di sakola ge rada kurang perhatian komo sakola anu di kota – kota mah, tong boro di kota di kampung oge ayeuna mah aya lah di anatarana. Lain maksud sim kuring, ulah make bahasa indonesia nya, eta ge kudu wajib malah mah bahasa nasional kudu bisa da sunda ge atuh di Indonesia, bisi aya nu teu nyaho dimana sunda cenah naha di Amerika atawa di Jepang. Jadi lain nya lain maksud sim kuring ulah di ajar bahasa nu lain komo bahasa indonesia nya kitu deui bahasa inggris ayeuna mah kudu bisa ngan inget, pek wae rek bisa sapuluh bahasa oge, ngan kade kade kade sing inget ka basa sorangan simbol jati diri urang sunda. Lain maksud sim kuring mapatahan siga nu bener nya, cenah ceuk nu maca teh “sia ge bahasa kawas kitu, so so’an mapatahan siga nu bener cenah, sok lah loba geura nu komentar” hahaha keun bae da sim kuring ge nulis ieu teh ngan ngungkapkeun kakeuheul lah istilahna teh, naha cenah bahasana mani kasar? sigana mah ku sabab kurang tea di ajar basa sunda na jadi we kawas kieu contona kawas sim kuring tea hapunten we bisi rada sareukeut mah da kumaha deui atuh. Tah mana eyuna mah hayu atuh ka sepuh – sepuh anu tos garaduh putra atanapi putri terapkeun basa sunda nu lemes nu sopan nu santun pan indah atuh katinggalina komo bari jeung ninggali budakna kasep, atawa geulis mah, urang mana cenah eta urang sumedang misalna teh, tuh urang sumedang cenah pan alus atuh ngangkat harkat jeung darajat urang sumedang, terkenal we ka seantero jagat raya urang sumedang cenah euy, tuh kan teu ngerakeun kawas sim kuring nulisna siga kieu.

Catetan : ” Hapunten bilih aya saur anu teu ka ukur, Basa nu teu ka reka, Ucap anu lepat, Janji anu jalir, Sumpah anu sulaya, Tur tingkah paripolah anu teu merenah, Simkuring Dede Solih ku hate nu simpe, Kareteg manah anu ngeunah, Clik putih clak herang, “pribados” neda di HAPUNTEN, Sabudaya KALEPATAN  “Lahir sinareng Batin” ka diri nu rumaos kungsi di Pikanyeri tur di Pikarungsing ku simkuring!

Wilujeng mapah ibadah Puasa Ramadhan 1435 H

#Eh naha cenah jadi kawas rek puasa, heueuh bae atuh siateh da tereh “INTINA MAH NYUHUNKEUN DI HAPUNTEN WE LAH DINA BAHASA TULISAN SIM KURING ANU SIGA KITU, HAPUNTEN WE DA SIM KURING MAH TUKANG BANYOL”

Iklan

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s